Proč byste měli okusit křepelčí vejce?

Proč byste měli okusit křepelčí vejce?

Mezi nejdůležitější zdravotní přínosy křepelčích vajec patří jejich schopnost zlepšit vidění, zvýšit hladinu energie a stimulovat růst a opravy. Křepelčí vejce mohou také pomoci snížit riziko anémie, pročistit tělo, vyrovnat hladinu cholesterolu při konzumaci v limitu, zrychlit metabolismus a léčit různé druhy alergií .

Co jsou to křepelčí vejce?

Křepelčí vejce jsou vejce snesená různými druhy křepelek, které jsou v řádu  Galliformes . Křepelky jsou středně velcí ptáci vyskytující se v Evropě, severní Africe, na jihu Spojených států a některých částech Asie. Křepelčí vejce jsou výrazně menší než vaše průměrná  slepičí vejce v obchodě s potravinami a jsou bílá nebo hnědá s tmavě hnědými skvrnami. Vejce jsou široce konzumována a prodávána jako  nová  potravina po celém světě.

Jsou oblíbené v japonských bento boxech a obvykle se jedí 3-5 najednou, kvůli jejich menší velikosti. Kromě toho, že jsou považovány za „roztomilé“, jsou také nabité živinami, které z nich dělají lahodnou a zdravou možnost přidat do vašeho jídelníčku.

Navzdory rozšíření křepelek ve Spojených státech konzumaci této odrůdy vajec dominuje asijský trh, kde se běžně loví jako levné pouliční jídlo, ale bohatý a chutný žloutek zvýšil poptávku po těchto vejcích v mnoha kulinářských přípravách. . Mají vyšší poměr žloutku k bílku než normální vejce, což může způsobit, že jsou méně ideální ke konzumaci pro lidi se zvýšeným cholesterolem, ale obecně jsou považovány za velmi zdravé.

Nutriční hodnoty

Křepelčí vejce mohou být bohatým zdrojem dobrého cholesterolu, vitamínu B1 , vitamínu B2 a vitamínu A. Ve srovnání se slepičími vejci mohou mít křepelčí vejce šestkrát více vitamínu B1 a patnáctkrát více vitamínu B2. Protein ovomukoid přítomný v těchto vejcích může být vysoce výživný a pomáhá zvyšovat imunitu. Podle USDA National Nutrient Database má křepelčí vejce 14 kalorií.

Zdravotní přínosy křepelčích vajec

Křepelčí vejce obsahují mnoho vitamínů, a proto jsou bezpečnou volbou, kterou můžete zařadit do svého jídelníčku. Pojďme se blíže podívat na jejich zdravotní přínosy.

Bohatá na bílkoviny

Stejně jako běžná slepičí vejce, i křepelčí vejce mohou poskytnout bílkoviny ve stravě, které potřebujeme pro nespočet procesů v našem těle. Proteiny se rozkládají na své základní složky a přetvářejí se na nové buňky, tkáň, svaly, kosti a krevní cévy. Proteinový punč těchto vajec může zajistit zdravý a normální růst těla.

Může snížit riziko anémie

Podle výzkumu zveřejněného v International Journal of Pharmacology and Therapeutics mohou křepelčí vejce pomoci snížit riziko anémie, protože jsou bohatá na železo . Železo je důležitý minerál, který dokáže nejen okysličit vaše orgány, tkáně a buňky, ale může také posílit imunitu. Příjem křepelčích vajec může také zvýšit hladiny hemoglobinu v těle. Železo a draslík , oba převládající v křepelčích vejcích, mohou urychlit tvorbu červených krvinek, což nakonec stimuluje zdraví krve.

Může vyrovnávat hladinu cholesterolu

V křepelčích vejcích je velké množství prospěšných mastných kyselin, které si mnoho lidí užívá díky jejich účinkům na posílení srdce . HDL ( lipoprotein s vysokou hustotou ) cholesterol je „dobrá“ forma cholesterolu, kterou naše tělo potřebuje k vyrovnání negativních účinků LDL (lipoproteinu s nízkou hustotou) nebo špatného cholesterolu, a HDL tvoří více než 60 % tuku v křepelkách. vejce. Pro lidi s již existujícími problémy s cholesterolem však přidání velkého množství těchto vajec do vaší stravy nemusí být tou nejlepší volbou, protože v každé porci je zhruba 1,6 gramu nasycených tuků a 76 mg cholesterolu.

Může čistit tělo

Detoxikace těla je důležitá, zvláště v dnešní atmosféře, která je plná toxinů, škodlivin a těžkých kovů. Studie publikovaná v časopise Pharmacognosy Journal ukázala, že přidání těchto vajec do vaší stravy může pomoci odstranit toxiny z krevního řečiště. Studie zjišťovala schopnost křepelčích vajec zabránit jakémukoli poškození jater vyvolanému toxicitou u albínských potkanů. Na podporu tohoto tvrzení však existuje jen velmi málo vědeckých důkazů a je zapotřebí více studií, které by prokázaly, zda má stejný účinek na lidi.

Může posílit imunitu a celkové zdraví

Antioxidanty jsou zásadní složkou lidského zdraví, protože neustále bojujeme s volnými radikály, které mohou způsobit chronická onemocnění . Křepelčí vejce mají možná významné množství vitamínu C a vitamínu A, které mohou pomoci neutralizovat volné radikály a chránit celkové zdraví.

Může pomoci při léčbě alergií

Křepelčí vejce mají vysoký obsah ovomukoidního proteinu, který může v těle působit jako přirozený antialergen, uvádí zpráva publikovaná v Journal of Nutritional Science and Vitaminology. Pokud tedy trpíte překrvením, záněty nebo jinými příznaky alergických reakcí, mohou křepelčí vejce dostat vaše tělo do normálu.

Může zvýšit hladinu energie

Minerály a mikroživiny , které se nacházejí v těchto malých vejcích, je mohou učinit zvláště vhodnými pro brzký ranní nárůst energie, když jsou spárovány se zdrojem bílkovin a sacharidů, říká kniha Quail Production Systems: A Review, jejímž autorem je Dr. MM Shanawany. Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství. Vyvážená snídaně bohatá na živiny (skládající se z křepelčích vajec) se doporučuje těm, kteří se často cítí závislí na kofeinu nebo jiných stimulantech k regulaci energetické hladiny .

Může zvýšit metabolismus

Vitamin B obsažený v křepelčích vejcích může vést ke zvýšení metabolické aktivity v celém těle, včetně hormonálních a enzymatických funkcí . Možná tím, že zajistí hladké tělesné procesy a funkce orgánů, mohou být křepelčí vejce mnohem víc než jen lahodná pochoutka.

Může zlepšit vidění

V křepelčích vejcích je působivě vysoká hladina vitamínu A, což znamená, že může pomoci chránit zrak. Antioxidační aktivita vitaminu A může pomoci snížit makulární degeneraci a může zabránit rozvoji šedého zákalu , což vám pomůže lépe vidět.