8 úžasných výhod žaludů

8 úžasných výhod žaludů

Žaludy mají působivé množství zdravotních výhod, které mohou zahrnovat jejich schopnost chránit srdce , zvýšit energii, zlepšit trávení a regulovat hladinu cukru v krvi . Tyto ořechy také pomáhají při budování silných kostí, růstu a opravě, zklidňují záněty, odstraňují průjem a v péči o pleť.

Co jsou žaludové ořechy?

Žaludy, také známé jako dubové ořechy, jsou ořechy dubu nebo jednoho z jejich společných příbuzných rodů Quercus nebo Lithocarpus. Obvykle obsahují jeden ořech v tvrdé vnější skořápce, zakončený kuplí, což je místo, kde se ořech připojuje k dubové větvi. Žaludové ořechy jsou 1 až 6 cm dlouhé a 0,8 až 4 cm široké a trvá 6 až 24 měsíců, než úplně dozrají. Tyto ořechy můžete najít padající z dubů na celé severní polokouli nebo je možná sbírají veverky pro své zimní zásoby potravy.

Žaludové ořechy bývaly důležitou součástí stravy v mnoha raných kulturách, protože byly široce dostupné a sloužily mnoha stejným dietním potřebám jako dnes obiloviny. Ve skutečnosti se žaludy v některých kulturách stále používají ve speciálních pokrmech, zejména u Korejců a domorodých Američanů. 

Můžete jíst žaludy?

Ano, můžete jíst syrové žaludy, ale mají hořkou chuť a obtížně se metabolizují kvůli tříslovinám v nich. Ořechy můžete vařit nebo namočit ve vodě, dokud nepřestanou vodu hnědnout, což by pomohlo, aby byly žaludy poživatelné. Přítomnost taninů v těchto oříšcích může způsobit podráždění žaludeční sliznice a také ovlivnit váš trávicí proces.

Fakta o výživě žaludových ořechů

Žaludy se konzumují kvůli jejich různým živinám. Obsahují sacharidy , tuky a bílkoviny . Bohatství vitamínů v těchto ořechách obsahuje vitamín B1 (thiamin), vitamín B2 (riboflavin), vitamín B3 (niacin), vitamín B5 (kyselina pantotenová), vitamín B6 a vitamín B9 (folát). Minerály jako vápník , měď , hořčík , mangan , železo , draslík a zinek se také nacházejí v těchto ořechách.

Zdravotní přínosy žaludů

Pojďme se blíže podívat na nečekané zdravotní přínosy žaludů.

Může pomoci v péči o pleť

Existuje řada způsobů, jak se žaludy používají k ochraně pokožky , které mohou zahrnovat působení jako možné adstringentní činidlo. Poté, co ořechy namočíte nebo uvaříte ve vodě, můžete na kůži lokálně aplikovat vodu s bohatou tříslovinou, aby zklidnila popáleniny a vyrážky, urychlila hojení řezných ran a ran a snížila záněty nebo popáleniny. Tato aplikace vody bohaté na živiny může být také použita k místní léčbě bolestí a bolestí.

Může pomoci zlepšit trávení

Stejně jako většina ořechů mají žaludy značné množství vlákniny, díky čemuž jsou ideální pro zlepšení vašeho trávicího zdraví. Vláknina pomáhá regulovat pohyby střev a odstraňuje jak zácpu , tak průjem. To je ideální pro lidi trpící nepravidelným vyprazdňováním, křečemi, nadýmáním a dalšími gastrointestinálními problémy.

Může pomoci předcházet cukrovce

Jednou z nejdůležitějších výhod žaludů je jejich schopnost regulovat hladinu cukru v krvi v těle, a tím předcházet rizikům, která mohou vést k cukrovce . Studie Journal of Ethnopharmacology ukázala , že extrakt ze semen žaludu měl různé léčivé účinky na komplikace způsobené cukrovkou. Důvodem této výhody je obsah vlákniny a komplexních sacharidů, které se v těchto ořechách nacházejí.

Může pomoci chránit zdraví srdce

Žaludy mohou být dobrou alternativou pro lidi, kteří chtějí snížit celkový obsah tuku. Tyto ořechy mají pětkrát více nenasycených tuků ve srovnání s nasycenými tuky , což může ideálně zlepšit vaši celkovou rovnováhu cholesterolu a zabránit obezitě, ateroskleróze a dalším nebezpečným stavům, které ohrožují zdraví srdce.

Může pomoci zvýšit hladinu energie

Vysoká hladina komplexních sacharidů, která se nachází v žaludech, poskytuje při konzumaci dlouhodobé zásoby energie. Svou běžnou mouku můžete nahradit moukou ze žaludů nebo zařadit do svého jídelníčku ořechy. Žaludová káva je také zdravější alternativou než prázdné sacharidy nebo jednoduché cukry v instantních energetických nápojích, které dodají jen krátké přívaly energie.

Může pomoci udržet kosti zdravé

Působivá směs minerálů nalezených v žaludech, která zahrnuje fosfor , draslík a vápník, pomáhá posilovat zdraví kostí a předcházet vzniku osteoporózy . Vápník je jedním z nejdůležitějších minerálů pro minerální hustotu kostí a nachází se ve vysokých koncentracích v žaludu.

Může zlepšit metabolismus

Dubové ořechy jsou plné vitamínů B, včetně niacinu, thiaminu a riboflavinu, které jsou velmi důležité pro regulaci metabolismu . Pravidelná konzumace těchto ořechů může pomoci regulovat řadu enzymatických procesů v těle, které jsou klíčové pro celkové zdraví.

Může pomoci podpořit léčení

Žaludy jsou bohatým zdrojem bílkovin, které jsou klíčovými složkami zdravého životního stylu. Jsou velmi důležité pro tvorbu nových tkání a buněk, opravu poškozených oblastí a rychlé hojení po úrazu nebo nemoci. Zahrnutí žaludových ořechů do vašeho jídelníčku proto pomáhá s urychleným růstem a opravou.

Jak připravit žaludovou kávu?

Nejvýživnější způsob konzumace žaludů je ve formě kávy. Vytvořte si jeden podle těchto jednoduchých receptů.